Sillä on valtavan suuri merkitys minkälaista ruokaa syömme. Omilla päivittäisillä valinnoilla voimme vaikuttaa merkittävästi terveyteen ja hyvinvointiin ja sitä kautta arjessa ja työssä jaksamiseen.
Olen lapsuuteni kasvanut maatilalla, jossa oli lehmiä ja peltoja joita viljeltiin. Kun olin pieni tyttö niin silloin tuli kaikki viljat omasta pellosta ja vielä luomuna ja niitä myytiin meidän kotimme pihalla olevassa pienessä tilapuodissa ja joista isä keitti meille lapsille joka aamu puuroa, muistan sen, että joka aamu oli eri puuroa ja ne kaikki maistui hyvältä. Muistan myös sen mitä halusin laittaa eri puurojen päälle.
Melkein aina laitoin voita, sokeria ja maitoa. Meillä maatilalla syötiin ihan oikeaa voita, Valion meijerivoita ja kyllä se olikin hyvää. Maito tuli suoraan navetasta käsittelemättömänä ja sitä maitoa olen juonut koko lapsuuteni ja ilman mitään allergioita. Toisinaan kaurapuuron päälle oli herkullista laittaa myös äidin tekemää omenahilloa ja olihan se hyvää sillä äiti ei ollut sokerissa säästellyt. Omenahillon kaveriksi laitoin myös maitoa. Mukavia muistoja lapsuudesta. En vieläkään ole kyllästynyt puuroon, mutta tänä päivänä syön pelkkää kaurapuuroa ja syön sitä melkein joka aamu. Kaurapuuro vaan on niin hyvää ja se tekee myös vatsalle hyvää.
Myös lihat ja kananmunat tuli itseltä, tosin myöhemmin kananmunat haettiin naapurin tilalta. Maito tuli tietenkin omasta navetasta ja se oli luomua. Olen jo pienestä pitäen oppinut siihen, että ruoka tulee läheltä ja isäni ja äitini ovat opettaneet, että mitä vähemmän ruokaa on käsitelty niin sitä terveellisempää se on ja tietenkin jos se on vielä luomua niin se on aina parempaa. Kiitos vanhemmille hyvistä ja kullanarvoisista opeista.
Mitä enemmän ruokaa käsitellään sen enemmän sinne laitetaan sellaisia aineita jotka eivät ole hyviä ihmisen elimistölle. Nykypäivänä puhutaan siitä että pitäisi jättää punainen liha pois ja siirtyä kasvistuotteisiin. Kasvikset on hyvä juttu ja varmasti jokaisen Suomalaisen olisi niitä hyvä sisällyttää vielä nykyistä enemmän omaan ruokavalioonsa. Mutta se että osa niistä on todella prosessoituja tuotteita ja näin ollen eivät ole terveyttä edistäviä. Sen voi katsoa tuotteen sisällysluettelosta ja itse todeta. Mitä enemmän siinä on tekstiä, sen huonompaa se on elimistölle. Se että jos haluaa olla kasvissyöjä niin on todellakin hyvä juttu ja jokaisen pitääkin saada syödä sitä mitä itse haluaa, mutta tarkastelen tätä maalaisjärjellä sekä terveellisyyden näkökulmasta. Itse ajattelen niin että läheltä saatu luomuliha on paljon terveellisempää kohtuudella käytettynä kuin vaikka toiselta puolelta maapalloa tuotu erittäin prosessoitu kasvistuote vaikka siinä lukisin luomu. Kaupassa kannattaakin olla tarkkana jos oikeesti haluaa tietää mitä syö ja että se olisi vielä terveellistä ja luomua.
On paljon parempi suosia luomua kuin tavanomaista, koska luomutuotteet sisältävät vähemmän haitallisia kemikaaleja koska niiden viljelyssä ei ole käytetty keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. (merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin)Tästä syystä luomutuotteet sisältävät myös enemmän vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintoaineita. Luomuviljely on myös ympäristölle ystävällistä ja parantaa maaperän laatua. Se ei sisällä geenimuuntelua ja varmasti on vielä monia muitakin hyödyllisiä juttuja ja sitäpaitsi luomuruoka maistuu paljon paremmalta ja usein sitä saa läheltä. https://luomuinstituutti.fi/luomuruoan-laatu-ja-terveyshyodyt/?lang=fi
Tällä hetkellä Suomen maatoalouden tila on todella huolestuttava, koska se meinaa loppua kokonaan. Se että ruoka tulisi tuosta läheltä olisi kaiken kannalta paljon järkevämpää kuin se että sitä tuodaan toiselta puolelta maapalloa. Toivottavasti päättäjät ymmärtäisivät miten suuri merkitys lähiruualla on talouteen ja ihmisten terveyteen ja olisi se myös ympäritöystävällisempää kun ei tarvitse tuoda ruokaa toiselta puolelta maapalloa.
Sillä on merkitystä mitä suuhun laittaa. Pyrin itse aina mahdollisuuksien mukaan ostamaan luomua ja tietenkin kotimaista. Vielä tänä päivänä kotimaiseen tuotteeseen voi luottaa ainakin jos se on luomua. Luomumaitotilan tyttönä otan vieläkin kannut täyteen maitoa suoraan tilalta kun käyn vanhempia moikkaamassa. Se on parasta ja terveellisintä maitoa mitä on olemassa. Itse en ole enään pitkään aikaan juonut maitoa, mutta meillä sitä muut kyllä juovat. Tykkään kyllä välillä keittää riisipuuroa, se on mun herkkua ja kun sen tekee kunnon maitoon, niin siitä saa vielä herkullisemman makuista. Viimeksi kun kävin vanhempien luona niin äiti oli keittänyt riisipuuroa ja sitä sitten söin koko päivän, se vaan on niin hyvää.
Käytätkö sinä luomua vai tavanomaista?
Kiitos kun luit luomuruokablogini loppuun asti. Toivottavasti tästä oli sinulle jotain hyötyä. Jos haluat lisätietoja terveellisestä ravitsemuksesta, ota rohkeasti yhteyttä minuun. Voin antaa sinulle vinkkejä terveellisimpiin elämäntapoihin sekä työkaluja sen toteuttamiseen.
Muistathan, että terveellinen ruokavalio ei ole vain trendi, vaan se on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jo pienetkin muutokset ruokailutottumuksissa voivat tehdä suuren eron terveydessäsi ja hyvinvoinnissasi.
Ota siis rohkeasti yhteyttä ja aloita matka kohti terveellisempää elämää yhdessä kanssani!
Maisa
